Potravní hypersenzitivita – potravní alergie u psů

moskevský ovčák s potravní hypersenzitivitou sedí u lesa

Všeobecně se mělo za to, že se alergie objevuje především u lidí, ovšem veterinární praxe potvrzuje, že se toto onemocnění stále častěji objevuje také u psů, koček a koní.Můj borderák Chip má odmalička citlivé zažívání, což je jeden z projevů potravní hypersenzitivity. V dnešní době citlivé zažívání není bohužel nijak neobvyklé – postihuje až čtvrtinu psů. Co ale způsobuje toto onemocnění a jak na něj vyzrát? I proto jsem se rozhodla pro vás napsat článek o této problematice.

Potravní hypersenzitivita jakožto potravní alergie je označení stavu, kdy má dané zvíře potíže strávit určitou složku potravy. Nejčastější příčinou potravní hypersenzitivity jsou proteiny. Často jde o kuřecí protein (či celkově drůbeží), nebo hovězí. Pro řadu psů a koček jsou těžko stravitelné také tuky či oleje. Potravní hypersenzitivita s sebou přináší opakující se svědění a zánětlivé změny kůže, uší či tlapek, případně citlivé zažívání, vyznačující se průjmem či zvracením.

Nemějte strach, příležitostné zvracení nebo průjem nejsou u psů neobvyklé

Avšak pokud potíže přetrvávají, či pokud zaznamenáte, že se pejsek častěji drbe nebo má jiné kožní problémy, je nutné navštívit svého veterinárního lékaře. Ten mu provede komplexní prohlídku, aby posoudil jeho celkový zdravotní stav a případně potvrdil, zda se jedná o potravní alergii. Součástí vyšetření bývá rozbor krve a stolice, a rentgen, který pomůže určit diagnózu.
Zažívací problémy ve většině případů způsobuje nevhodná strava, ale mohou je také způsobovat střevní paraziti či virové infekce, které je potřeba vyšetřením vyloučit.

Hypoalergenní dieta pro psy

Pokud veterinární lékař stanoví potravní alergii, doporučí zvířeti vhodnou dietu. Diagnostické diety jsou stavěny na základě použití přísně specifikovaných proteinů. Především se jedná o hypoalergenní dietu, kde je hlavní protein například jehně, vejce či jelen. Dnes se však k diagnostice spíše používají diety tzv. analergenní, s proteiny rozštěpenými hydrolýzou. Hypoalergenní diety se volí spíše jako pokračovací po stanovení potravní alergie či u zvířat, kde nejsou analergenní krmiva přijatelná. Vhodné je například naše hypoalergenní krmivo Akinu VITALITY.
Dieta může být nasazena na cca 8 týdnů, ale často se prodlužuje na delší dobu, aby se projevila její účinnost. Během této doby se nesmí podávat žádné pamlsky ani jiná potrava. Po ukončení diety veterinární lékař rozhodne pro návrat k původní stravě či navrhne jiné, vhodnější krmivo.

Co dál? 

Léčba je dlouhodobá, drahá a mnohdy s neurčitými výsledky. Nejúčinnější je vyloučení té složky, která vyvolává u psa problémy.
Nalezněte příčinu – zjistěte, na co je pejsek citlivý, tím, že budete zkoušet podávat jeden druh masa či sušeného masového pamlsku (pomoci vám mohou naše sušená MASÍČKA a postupně tak vyřaďte ty, na které je pes alergický. Pokud je zvíře alergické na určitou bílkovinu, je toto nejlepší cesta, jak zjistit o kterou se jedná.
Odstraňte příčinu – nalezli jste příčinu alergie? Skvělé. Teď už stačí alergen vyloučit a nahradit ho jinou plnohodnotnou surovinou.

Přechod na nové krmivo

Nezapomínejte, že pokud přecházíte na nové krmivo, je potřeba postupné přidávání nového krmiva do toho stávajícího. Přechod by měl trvat alespoň 14 dní. Náhlá změna krmiva by mohla případné zažívací potíže ještě zhoršit a prodloužit tak dobu léčby. Přečtěte si více v podrobnějším článku o přechodu na nové krmivo.

Tip: Určitě vždy pečlivě sledujte složení a vyhýbejte se čemukoli, kde je ve složení uvedeno „vedlejší produkty živočišného původu“, „živočišná moučka“ či „vedlejší produkty rostlinného původu“ – do těchto neurčitých pojmů se schová mnoho, především různé druhy bílkovin, na které váš mazlíček může být alergický.

Článek byl konzultován s MVDr. Alžbětou Maradovou.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie