Řeč psího těla: Poznáte varovné signály?

pes cení zuby přes plot

Psi s námi komunikují mnoha způsoby. I když nerozumí naší lidské řeči, jejich vlastní řeč těla je bohatá a výmluvná. Porozumění těmto neverbálním signálům je klíčové, zejména když nám pes naznačuje nepohodlí nebo ohrožení. Pojďme si projít některé z hlavních indikátorů, které mohou naznačovat, že se pes cítí nervózně, vystrašeně nebo je připraven se bránit.

Proč pes varuje?

Psi nás varují z různých důvodů. Nejčastěji se jedná o obrannou reakci, kdy se cítí ohroženi. Může to být situace, kdy se přiblížíme k jejich teritoriu, jídlu, majiteli nebo když se setkávají s neznámými lidmi či psy. Pes tímto chováním nevyjadřuje touhu útočit, ale spíše žádost o prostor a bezpečí.

1. Uši: Zrcadlo emocí

Uši psa jsou jedním z nejviditelnějších ukazatelů jeho nálady. Pokud jsou vztyčené a směřují dopředu, pes je bdělý a zaujatý. Naopak, sklopené uši dozadu nebo uši přitisknuté k hlavě mohou znamenat nervozitu, strach nebo přípravu k obraně. U plemen s vztyčenýma ušima je změna jejich polohy ještě výraznější a snadněji čitelná.

2. Ocas: Odraz nálady

Ocas je dalším důležitým indikátorem psích emocí. Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že vrtění ocasem vždy značí přátelství, není tomu tak. Rychlé vrtění nízko neseného ocasu často signalizuje strach nebo nervozitu. Naopak, ztuhlý a vysoko vztyčený ocas může znamenat napětí a připravenost na obranu. Když má pes ocas stažený mezi nohama, vyzařuje submisivitu nebo strach.

3. Vrčení: Jasné varování

Vrčení je výrazný výstražný signál, který byste nikdy neměli ignorovat. Pes tím jasně dává najevo, že se cítí ohrožen nebo nepříjemně. Je to varování, že pokud jeho prostor bude dále narušován, je připraven přejít k akci. Mějte na paměti, že vrčení není nutně projev agrese, ale spíše žádost o zastavení nežádoucího chování. Pokud psa za vrčení trestáte, může ztratit schopnost vás varovat a rovnou zaútočit „bez důvodu.“ Vždy je nutné pochopit důvod, proč se pes cítí nekomfortně, a řešit situaci podle spouštěče.

4. Postoj těla: Hrbení a tuhost

Postavení těla psa může mnoho napovědět. Pokud se pes hrbí nebo stáčí k zemi, často to znamená, že se cítí ohrožen nebo nejistý. Naopak, když je jeho tělo ztuhlé a napjaté, naznačuje, že je v pohotovosti a připraven reagovat. Kombinace hrbení a přikrčení může ukazovat, že pes zvažuje, zda se bránit, nebo utéct.

5. Vzdálenost: Respektujte jeho prostor

Vzdálenost, kterou si pes drží, je dalším důležitým signálem, na který je třeba dbát ohled. Pokud se od vás odvrací nebo se pokouší zvětšit vzdálenost mezi vámi, dává vám najevo, že se necítí pohodlně. Pokud toto varování přehlédnete, pes může přejít k intenzivnějším signálům, jako je vrčení nebo štěkot.

Jak na varovné signály správně reagovat?

Aplikujte znalost psí řeči: Pro úspěšnou komunikaci se psem je nutná znalost varovných signálů a řeči psího těla. Pokud nevíte, co se vám pes snaží říct, můžete zbytečně vyeskalovat situace, které měly jednoduché řešení. 
Zachovejte klid: Vždy je důležité zůstat klidní a nereagovat prudce. Nervozita nebo agrese z vaší strany může situaci jen zhoršit. 
Dejte psovi prostor: Pokud pes dává najevo, že se cítí ohrožen, ustupte a nechte ho uklidnit. Netlačte na kontakt, pokud pes očividně dává najevo, že o něj nestojí. 
Vyvarujte se přímého pohledu: Pro psa může být přímý pohled výzvou. Zkuste odvrátit zrak a mluvit klidným, tichým hlasem.

Mýtus: „Pes, který štěká, nekouše.“

Jedním z nejrozšířenějších mýtů je, že pes, který štěká, nekouše. Ve skutečnosti však štěkání často funguje jako varovný signál, kterým si pes snaží zajistit prostor nebo vás odradit. Pokud tato varování ignorujete, situace může eskalovat k agresi.

Závěrem: Poslouchejte svého psa

Psí řeč těla je fascinující a bohatý prostředek komunikace, který nám umožňuje lépe porozumět jeho emocím a potřebám. Každý pohyb, postoj či výraz v jeho tváři je zprávou, kterou nám pes předává. Když se naučíte číst tyto varovné signály, můžete předejít nepochopení a konfliktům, a místo toho budovat vztah plný vzájemného respektu a důvěry. Poskytněte svému psovi prostor a respekt, kdykoliv o něj žádá, a vytvářejte tak prostředí, ve kterém se budete oba cítit v bezpečí a klidu. Psi nás učí být lepšími pozorovateli – stačí jen správně naslouchat.

Co vám pomůže rozpoznat řeč těla psa? Například kniha “Konejšivé signály od Turid Rugaas” nebo “PSI signály a emoce“.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie