Zánět spojivek u psů a koček: Příčiny, léčba a prevence

pes se zánětem očí dostává oční kapky

Zánět spojivek je běžný oční problém, který postihuje jak psy, tak kočky. Jedná se o podráždění spojivky, což je sliznice pokrývající vnitřní povrch víček a část oka. Toto onemocnění může být způsobeno infekcí, alergiemi nebo mechanickým podrážděním, přičemž příznaky a léčba se mohou lišit v závislosti na původu problému. Může se jednat o akutní nebo chronický stav. Zánět spojivek může být problém primární nebo sekundární v důsledku jiného onemocnění.

Mezi příčiny zánětu spojivek patří:

  1. Infekce: Zánět mohou způsobovat bakterie (např. staphylococcus, chlamydia, mycoplasma,  bordetella), viry (např. herpesvirus), méně často plísně. U psů i koček se infekční záněty častěji objevují při oslabené imunitě.
  2. Alergie: Pyl, prach nebo trávy mohou u citlivých zvířat vyvolat alergické reakce, které vedou ke vzniku zánětu. 
  3. Mechanické podráždění: To může být způsobeno cizími tělesy, jako je písek, prach nebo rostlinné části. Častěji se s mechanickým poškozením setkáváme u krátkolebých zvířat jako jsou mopsíci, Shih Tzu, buldočci nebo perské kočky. Dráždění může způsobovat také srst v okolí očí nebo abnormality víčka.
  4. Kontakt s dráždivými látkami: Jedná se například o kontakt s chemikáliemi jako jsou čistící prostředky, vniknutí šamponu či mýdla do očí během koupání nebo kouř.
  5. Autoimunitní choroby: U některých zvířat může být zánět spojivek příznakem autoimunitního onemocnění, kdy tělo napadá vlastní tkáně.
  6. Poranění: K tomu může dojít během hry nebo konfliktů mezi zvířaty, vlivem cizích těles aj.
  7. Rohovkový vřed: Při postižení rohovky může rovněž dojít k zanícení spojivky.
  8. Suché oko (keratokonjunktivitis sicca): Nedostatečná tvorba slz vede k suchu spojivek a podráždění rohovky, které může vést k rozvoji zánětu.

Mezi příznaky zánětu spojivek patří:

  • Zarudnutí spojivky a okolí očí.
  • Otok víček.
  • Výtok z očí (čirý, hnisavý nebo hlenovitý).
  • Krusty v koutku očí.
  • Časté mnutí očí tlapkami.
  • Kýchání.
  • Přivírání očí.
  • Citlivost na světlo.
  • Ztráta chuti ke hrám a snížená aktivita.

Tyto příznaky se mohou objevit jak u psů, tak u koček. Je důležité je rozpoznat včas, aby se předešlo komplikacím.

Diagnostika

  • Během vyšetření je třeba zkontrolovat, zda oko nedráždí nějaký cizí předmět. Toto vyšetření se často provádí po lokálním znecitlivění oka.
  • Pro detekci poranění rohovky může být rohovka obarvena fluoresceinem, který zviditelní problém.
  • V případě podezření na Syndrom suchého oka veterinář změří produkci slz.
  • Stěr ze spojivky se může provádět pro cytologické vyšetření nebo identifikaci infekčního patogenu.
  • V rámci diagnostiky se provádí také celkové klinické vyšetření zvířete pro vyloučení/zjištění systémové příčiny.

Jak zánět spojivek u psa a kočky léčit

Léčba závisí na konkrétní příčině zánětu. Ve většině případů se používá lokální terapie (např. kapky nebo masti do oka), pokud je zánět spojivek jedním z projevů systémového onemocnění (např. autoimunitní onemocnění nebo alergie) je třeba ji doplnit o celkovou léčbu.

Medikované kapky a masti:

  • V případě bakteriální infekce veterinář předepíše antibiotické oční kapky nebo oční mast.
  • Oční kapky s kortikoidy mohou být předepsány při alergických nebo autoimunitních onemocněních. Kortikoid velmi rychle snižuje zánět a otok. Lze použít samostatně nebo v kombinaci s antibiotiky. Tyto kapky je však potřeba obezřetně používat zejména u venkovních koček. Vždy je třeba také zkontrolovat rohovku (povrch oka), zda není poškozená, jelikož kortikoidy zpomalují její hojení.
  • Pokud je potvrzena virová infekce, veterinární lékař může nasadit kapky s antivirotikem.

Umělé slzy: Používají se pro zvlhčení a hydrataci oka, čímž snižují další dráždění a zlepšují hojení při Syndromu suchého oka, nebo jako doplňující terapie při poškození rohovky.
Odstranění dráždivých těles: Pokud je zánět způsoben mechanickým podrážděním (např. cizím tělesem), je nutné těleso odstranit. Často se jedná o travní osiny, se kterými se setkáváme zejména v letních měsících. 
Výplach oka: V případě poškození chemikáliemi nebo drobnými tělesy (písek, prach aj.) je potřeba oko vypláchnout.
Doplňky stravy: Zejména pro podpoření činnosti imunitního systému.

Jak dlouho trvá zánět spojivek u psa a kočky?

Doba léčby závisí na příčině, závažnosti zánětu a dalších komplikacích. V případě mírných poškození mohou příznaky ustoupit během několika dní až týdnů, zatímco u závažnějších případů nebo chronických problémů může léčba trvat déle.

Pokud se zánět neléčí včas, může vést až k trvalému poškození oka.

Přenos a nakažlivost

Zánět spojivek u psů a koček může být nakažlivý, pokud je způsoben infekcí. V takových případech je důležité oddělit nemocné zvíře od ostatních, aby se zabránilo šíření infekce. V rámci terapie se v některých případech léčí všechna zvířata, která přišla do kontaktu s nemocným zvířetem (např. u chlamydiové infekce koček).

Jak předcházet zánětu spojivek

Prevence spočívá v pravidelné péči o oči zvířete. Majitelé by měli kontrolovat oči svého psa nebo kočky po každé procházce, zejména pokud se zvíře pohybuje v prašném nebo travnatém prostředí. Oční kapky s umělými slzami mohou pomoci zvířatům s predispozicí k suchým očím, a tím předejít zánětu.

Důležité je také očkování proti infekčním onemocněním, jako je herpesvirus u koček.

Pravidelná kontrola je klíčová

Závěrem lze říci, že zánět spojivek je časté, ale ve většině případů dobře léčitelné onemocnění, pokud je rozpoznáno včas. Zvířata by měla být pravidelně kontrolována a v případě podezření na problém je nutné vyhledat veterinární péči.

V některých případech lze problém vyřešit antiseptickými očními kapkami, které je možné koupit v lékárně bez předpisu (např. OCUflash nebo borová voda). Nicméně před každým použitím medikovaných kapek je potřeba vyšetření zvířete u veterináře. Majitelé často mívají doma medikované kapky od jiného zvířete nebo z předchozího případu. Tyto kapky není vhodné používat neuváženě, jelikož může dojít ke zhoršení problémů nebo vzniku vážných komplikací.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie