Jak správně vyndat klíště?

háčky na klíšťata na pařeze v lese

I když svého psa před klíšťaty chráníte všemi možnými způsoby, v kožíšku mu objevíte přisáté klíště. Co teď? Víte, jak ho správně vyndat? Jak postupovat, když zůstane v kůži hlavička? A jak klíště správně zlikvidovat?

Proč jsou klíšťata pro psy nebezpečná?

Klíšťata nepodceňujte. Obzvlášť v městských oblastech mohou přenášet řadu nebezpečných nemocí - nejznámější z nich jsou lymská borelióza, která může způsobit artritidu a otok kloubů psa, babesióza a klíšťová encefalitida. V závažných případech je průběh encefalitidy u psů velmi rychlý a končí úhynem během několika dní. 

Pokud u psa, kterému jste našli přisáté klíště, později vypozorujete teploty, apatii, nechutenství, únavu, podrážděnost nebo jiné příznaky, obraťte se na svého veterináře. 

Jak psovi (nebo kočce) klíště správně vytáhnout?

  • Při vytahování klíštěte dbejte na bezpečnou manipulaci - přisáté klíště u psa může být při neopatrném zacházení rizikem i pro vás. Po odstranění klíštěte si proto důkladně umyjte ruce.
  • Zajistěte, aby bylo zvíře klidné. Možná budete potřebovat pomoc někoho dalšího, kdo psa nebo kočku rozptýlí nebo podrží. 
  • Neaplikujte žádné oleje ani masti - přidušené klíště by mohlo vyvrhnout obsah svých střev do rány a zvýšit tak riziko infekce.
  • Použijte pinzetu, kleště nebo jiný vytahovač na klíšťata - rozhodně nepoužívejte holé ruce. 
  • Klíště uchopte co nejblíž kůži a mírným tahem vytáhněte. Pokud máte obavy, že se přetrhne, jemně s ním otáčejte - je jedno, na kterou stranu - a pak opět zkuste vytáhnout. Zkusit můžete také pomalé kývání ze strany na stranu.
  • Dávejte pozor, abyste ho nemačkali a nevytlačili jeho útroby do místa vkusu.
  • Zkontrolujte, že jste klíště vytáhli celé a že v místě vkusu nezůstala kusadla nebo hlavička.
  • Ránu vydezinfikujte a pravidelně kontrolujte, zda není kůže kolem rány zarudlá.
  • Vydezinfikujte své ruce i nástroj, který jste použili.

Co s vytáhnutým klíštětem?

Klíšťata přenáší viry a bakterie, a tak je důležitá bezpečná likvidace:

  • Spláchnout. Pokud ho chcete vyhodit, je nejlepší spláchnout ho do záchodu.
  • Poslat do laboratoře na rozbor. Klíště můžete poslat do laboratoře a nechat ho otestovat na přítomnost borelií. Jak vyšetření infekčnosti klíštěte funguje, se dočtete na stránkách kliste-prevence.cz.

Co když klíště nevytáhnete celé?

Pokud v kůži přece jen zůstane část klíštěte, riziko infekce už nehrozí, ale ranka se může zanítit, a tak je nutné postižené místo pravidelně kontrolovat. Většinou si kůže s vypuzením zbytku klíštěte poradí sama. Rozhodně se nesnažte zbytek klíštěte “vyoperovat” šťouráním se v kůži. Místo vydezinfikujte a pravidelně kontroluje. Pokud dojde k zanícení, obraťte se na svého veterináře.

Nečekejte, až klíště samo odpadne

Klíště samo odpadne, když se dostatečně nasytí krví. Plně nasáté klíště může dorůst do velikosti přes 1 cm. Mladým klíšťatům, tzv. nymfám, trvá dva až tři dny, než se zcela naplní krví. Dospělá samička ale může sát krev až dva týdny! Po odpadnutí klíště mění vývojové stádium - u samičky probíhá nakladení vajíček. 

Důkladná antiparazitní ochrana + pravidelné kontroly 

Základem jsou samozřejmě antiparazitika - připravili jsme pro vás podrobného průvodce výběrem antiparazitik, kde zjistíte, jaké existují možnosti a jaká je ta pravá právě pro vás a vašeho parťáka. Ale i s důkladnou ochranou se může stát, že se občas klíště zakousne. Proto je důležité svého chlupáče pravidelně kontrolovat - pozornost věnujte zejména skrytým nebo obtížně dostupným místům, jako je oblast pod bradou, mezi tlapkami, u očí a uvnitř uší. Nezapomeňte zkontrolovat břicho, vnitřní stranu stehen, genitálie a hlavně oblast pod ocasem.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie