Kočka a pes v jedné domácnosti: Jak seznámit psa s kotětem a kočku se štěnětem?

border kolie má v tlamě hračku pro malé kotě

Soužití psa a kočky pod jednou střechou je snem mnoha milovníků zvířat. Přestože se tito dva domácí mazlíčci často považují za "věčné rivaly", ve skutečnosti spolu mohou žít v klidu a harmonii. Jaká jsou nejčastější úskalí jejich soužití? Kdy může vztah psa a kočky fungovat a jak je správně seznámit?

Nejčastější problémy soužití psa a kočky

Největším problémem při soužití psa a kočky bývá rozdílná povaha a přirozené chování obou zvířat. Kočky jsou většinou nezávislé, rády si drží svůj prostor a nechtějí být rušeny, zatímco psi jsou přátelští, energičtí a mají sklony k teritorialitě. 

  • Teritorialita: Psi mohou považovat dům za svůj prostor, což může vést k žárlivosti.
  • Instinktivní chování: Kočky jsou přirozeně lovci a jejich rychlé pohyby mohou u psů vyvolávat lovecké instinkty.
  • Komunikační bariéry: Kočky a psi používají odlišné způsoby komunikace. Zatímco kočka může vrtění ocasu chápat jako známku podráždění, pes to vnímá jako radostné gesto.
  • Rozdílné potřeby: Psi potřebují více pozornosti a aktivity, zatímco kočky často vyžadují klid a nezávislost. Pokud pes není dostatečně zaměstnán, může kočku obtěžovat.

Kdy může soužití kočky a psa fungovat?

  • Správný výběr plemen: Některá plemena psů jsou přátelštější k jiným zvířatům a snáze se s kočkami adaptují. Menší nebo klidnější psi, jako jsou mopsové nebo bíglové, bývají ke kočkám tolerantnější.
  • Věk a zkušenosti: Pokud jsou zvířata zvyklá na přítomnost ostatních zvířat již od mládí, je pravděpodobné, že jejich soužití bude hladší.
  • Vlastní prostor: Každé zvíře by mělo mít svůj prostor, kde se cítí bezpečně. 
  • Postupné seznámení: Důležité je nedávat zvířata k sobě hned, ale zajistit, aby si zvykla na svou přítomnost postupně. 
  • Dostatek pozornosti a aktivity: Aktivní a vybitý pes nebude kočku obtěžovat a kočka, která má klidný úkryt, nebude pociťovat stres.

Jak seznámit psa s kotětem

Při příchodu nového kotěte do domácnosti, kde už bydlí pes, je důležité postupovat citlivě a trpělivě:

  1. Oddělené prostory: Kotě a psa je dobré držet nejprve odděleně a seznamovat je postupně. Pejska bude nové kotě jistě hodně zajímat, ale pro kotě může být náhlá změna prostředí a nový zvířecí kamarád stresující. Kotěti tedy vymezte jednu místnost, kam bez vašeho dozoru pejsek nebude moci vstoupit. 
  2. Pozorování a postupné přibližování: Po několika dnech můžete pejska začít do “kočičí” místnosti postupně pouštět. Měl by být vyvenčený, nakrmený a zkrátka spokojený, aby svou horlivostí kotě nevyděsil. Sledujte reakce psa – pokud je příliš vzrušený nebo se chová agresivně, seznamování ukončete.
  3. Odměňování pozitivního chování: Pokud pes zůstává klidný a nereaguje agresivně, odměňte ho oblíbeným pamlskem
  4. Zajištění únikového prostoru pro kotě: Kotě potřebuje mít místo, kam se může schovat, pokud se cítí ohrožené. To může být například kočičí kukaň nebo vyvýšené místo, kam pes nemůže dosáhnout. Když se kotě ukryje, podněcujte psův klid a odměňujte klidné chování. Zkuste ho mezitím třeba zabavit hračkou nebo jinou aktivitou, aby nebyla jeho pozornost výhradně na kotěti. Pokud to v pejskovi bude budit lovecké instinkty, interakci opět ukončete.
  5. Postupné prodlužování: Každý den seznamování o chvilku prodlužte. Oba už by měli být na svou přítomnost a pach zvyklí a vědět, co od sebe navzájem očekávat. Až budete mít jistotu, že pejsek kotěti neublíží, můžete kotě nechat se v domácnosti volně pohybovat.

Jak seznámit kočku se štěnětem

Pokud přinášíte do domu nové štěně, a kočka už domácnost obývá, proces seznámení by měl být podobně opatrný:

  • Pomalu a s respektem: Stejně jako u kotěte, i zde je třeba dát kočce prostor, aby si na nového člena domácnosti zvykla. Štěně buď omezte na jednu místnost nebo mu alespoň zamezte přístup do místnosti, kterou preferuje vaše domácí kočka. Na rozdíl od psa nebude kočka z přítomnosti nového člena tak nadšená, proto ji příliš kontrolovat nemusíte - jejich interakcím byste ale měli být z počátku vždy přítomni a věnovat kočce dostatek pozornosti, aby se necítila novým členem příliš ohrožená. 
  • Kontrola štěněte: Štěňata jsou často velmi energická, což může kočku vyděsit. Kontrolujte štěně, aby se k ní nepřibližovalo příliš prudce nebo hlasitě.
  • Dávejte kočce přednost: Kočka by měla mít nad situací kontrolu – tedy možnost odejít, když si to přeje. Štěně by nikdy nemělo kočku pronásledovat.
  • Vzájemné pochvaly: Pokud se obě zvířata chovají klidně a respektují se, nezapomeňte je oba odměnit. Pozitivní asociace jsou pro budování harmonického vztahu důležité.

Trpělivost je klíč

Soužití psa a kočky v jedné domácnosti může být výzvou, ale se správným přístupem je možné vytvořit pro oba domácí mazlíčky pohodové prostředí. Klíčem je trpělivost, respekt k jejich potřebám a postupné seznámení, které zajistí, že se oba budou cítit bezpečně. Koneckonců, i pes a kočka mohou být přátelé – jen jim musíte dát čas a prostor, aby si na sebe zvykli.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie