Očkování zakrslého králíčka a možné vedlejší účinky

zakrslý králík ve skořicové barvě žere čerstvé bylinky

Očkování zakrslých králíků je klíčové pro prevenci několika vážných onemocnění, která mohou být fatální. Tento článek poskytuje přehled o doporučených očkovacích protokolech pro zakrslé králíky v České republice.

Doporučená očkování pro zakrslé králíky

  • Myxomatóza
  • Virová hemoragická nemoc králíků (RHD1 a RHD2)

Očkovací schéma pro zakrslé králíky

Králíky lze očkovat od 6. týdne věku. U králíků starších 10 týdnů stačí jedna dávka vakcíny k navození adekvátní imunitní odpovědi. Pokud proběhne očkování před 10. týdnem věku, je třeba následná revakcinace.

Trvání imunity je 6-12 měsíců, závisí na použité vakcíně a doporučení výrobce.

Tip: před prvním očkováním mladých králíčku je vhodné provést koprologické vyšetření trusu pro vyloučení kokcidiózy.

Význam očkování

Očkování chrání králíky před dvěma hlavními onemocněními, která mohou způsobit vysokou úmrtnost. Myxomatóza a virová hemoragická nemoc králíků 1 a 2 jsou vysoce nakažlivé a smrtelné, což činí vakcinaci zásadní pro jejich zdraví. Všechny 3 patogeny mohou být přenášeny bodavým hmyzem, proto je prevence důležitá i pro králíky chované v bytě.

Nežádoucí účinky a bezpečnost

Vakcíny pro králíky jsou obecně bezpečné a nežádoucí účinky jsou vzácné. Místní reakce v místě vpichu nebo mírná horečka jsou možné, avšak závažné reakce jsou velmi vzácné.

Ve vzácných případech se může objevit nekróza, strupy, krusty nebo vypadávání srsti v místě injekčního podání. Mohou se také objevit mírné klinické příznaky myxomatózy zpravidla do 3 týdnů po vakcinaci, které většinou dobře odpovídají na podpůrnou terapii.

Legislativa a doporučení

V České republice nejsou zákonem stanovené povinné očkování pro zakrslé králíky, avšak vakcinace je silně doporučována veterináři, zejména pro králíky žijící venku nebo v kontaktu s jinými králíky.

Závěr

Očkování zakrslých králíků je zásadní pro jejich ochranu před vážnými a často fatálními infekčními nemocemi. Majitelé by měli úzce spolupracovat s veterináři na vývoji vhodného očkovacího plánu a zajištění pravidelné revakcinace.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie