Pořídili jste si štěně! Co všechno je potřeba pořídit a zajistit?

jorkšírský teriér s Akinu blikacím míčkem

Vaše smečka se rozrostla o malého chlupáče? Kromě veselého ťapkání, olizování a řádění vás čeká také nějaké to nakupování a zařizování. Jaké?

Základní výbava pro štěně

Ještě než si domů štěňátko přivedete, měla by na něj čekat nějaká základní výbava:

    • Obojek nebo postroj a vodítko.
    • Misky. Zda zvolíte plastové nebo nerezové, je jen na vás, myslete ale na to, že štěňata nebývají u krmení zcela způsobná. Hledejte tedy nějaké protiskluzové, aby vám s nimi během krmení neputoval po celé místnosti. Zvažte také pořízení podložky pod misky, pokud jste hákliví na čistotu podlahy.
    • Hračky. I když ještě nevíte, zda bude váš nový parťák dávat přednost míčkům, látkovým nebo třeba pískacím hračkám, jedna či dvě hračky by na něj v jeho novém domově čekat měly. Společné hraní vám zpříjemní první okamžiky a utuží vaše pouto.
    • Kosmetika. Psí šampón, kleštičky na klíšťata, kartáč na vyčesávání, atd.
    • Antiparazitní ochrana. Nezáleží na tom, jaké je právě roční období, před parazity je třeba svého mazlíčka chránit celoročně. Mrkněte na našeho průvodce antiparazitiky pro psy a zjistěte, který způsob ochrany vám bude nejvíce vyhovovat.
    • Pytlíky na bobky. Ať už bydlíte ve městě nebo na vesnici, jakožto nový pejskař si začněte zvykat na to, že se v každé kapse hodí mít alespoň jeden.
    • Kvalitní krmivo a pamlsky.

Může se ještě hodit:

    • Potřeby pro cestování autem - přepravka nebo deka a postroj do auta. Vše, co potřebujete před cestou vědět, se dočtete v našem článku o cestování se psem.

Co je potřeba zařídit?

    • Očkování a čip. Pokud už nemáte vše zařízené od chovatele a máte třeba psa z útulku, vaše první společná cesta by měla vést k veterináři. Ten vystaví vašemu parťákovi očkovací průkaz, pokud ještě není očipovaný, tak ho očipuje a postará se o všechna povinná očkování.
    • Přihlášení pejska na úřadě. Na webu svého města či vesnice se dozvíte, kde a jak je potřeba svého pejska přihlásit a jakým způsobem se platí každoroční poplatek ze psa.
    • Zabezpečení zahrady. Ujistěte se, že na vašem pozemku nejsou žádné únikové cesty jako třeba díry v plotě. Váš pejsek vás během prvních společných dní ale jistě přesvědčí o tom, že jste jich hodně přehlédli. Jasně vymezte místa, kam nechcete, aby měl přístup - například záhonky apod.
    • Zajištění domácnosti. Dejte z dosahu jedovaté rostliny, na zemi položené květináče či jiné pro štěně nebezpečné předměty. Pokud jsou místa ve vaší domácnosti, kam nechcete, aby měl pejsek přístup, pořiďte si zábrany do dveří nebo ohrádky.

Výchova a trénink vaší trpělivosti

První společné dny jsou plné radosti a veselí. Pejsek bude objevovat nové prostředí a zjišťovat, jaká je jeho pozice ve smečce a co všechno si může dovolit. Proto je potřeba nastavit od začátku jasná pravidla. Pokud ho v prvních dnech necháte válet se po gauči, těžko mu za pár měsíců vysvětlíte, že to najednou nejde. 

Pravidla hned od začátku

    • Domluvte se, kdo bude mít u vás doma na starosti výcvik.
    • Stanovte si hranice, které je potřeba dodržovat. Například kam bude mít pejsek přístup, zda se bude moci volně pohybovat v celé vaší domácnosti, že mu nebudete dávat jídlo od stolu, abyste ho nenaučili na vás zírat, zatímco budete večeřet…
    • Domluvte se, jaké povely budete používat a buďte v komunikaci se svým pejskem jednotní.

Obrňte se trpělivostí a buďte ke svému psímu miminku shovívaví - počítejte s tím, že někteří pejsci mohou mít velkou potřebu okusování, a tak to možná odnesou nějaké ty papuče či hrany nábytku, než mu pořídíte tu správnou kousací hračku. Jiní pejsci zase rádi hrabou, a tak vám vyhrabou hlínu z květináčů, než vám dojde, že je zkrátka nemůžete nechávat na zemi. Každý pejsek je jiný a vaším úkolem je poznat toho svého. Přejeme vám krásně strávené okamžiky!

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie