3 zásady zimní péče o kočku

mainská mývalí kočka leží v pelíšku kukani

Zima je obzvláště pro venkovní pro kočky náročné období, během kterého budou potřebovat více péče. Máme pro vás pár tipů, jak zimu svojí kočce co možná nejvíc zpříjemnit.

Teplý pelíšek bez průvanu je nutnost č. 1


Venkovní kočku byste sice měli občas nechat ohřát v teple, ale i tak by měla mít přístup do krytého prostoru bez průvanu. Skvěle poslouží zateplená bouda s hřejivým pelíškem. Pokud máte domácí kočku, která chodí ven jen občas, i tak se ujistěte, že její pelíšek není v průvanu - domácí kočky jsou v zimě náchylnější k nastydnutí.


Tip: Kočičí kukaně jsou skvělým zimním pelíškem, do kterého se žádný průvan nedostane.

Naučte se poznat, kdy je kočce zima


Kočce je zima, pokud je přikrčená, má zježenou srst, tlapky schované pod tělem a oči stažené do malých štěrbin. Taková kočka by se rychle potřebovala zahřát, tak jí nachystejte teplý pelíšek u topení a nechte ji v něm dostatečně odpočinout.


Jaký mráz vydrží kočka? Pro venkovní kočky je kritická teplota -15°C, pro domácí kočky je nebezpečný i menší mráz. Takové mrazy byste měli svou venkovní kočku nechat přečkat v domě (ale zase ne příliš dlouho, aby nezačala ztrácet svou zimní srst).

Myslete na dostatečný přísun krmiva a čerstvé vody


V zimě vyžadují venkovní kočky zvýšený přísun kalorií, které potřebují na vytvoření tukových zásob a především na zahřátí organismu. Nebojte se tedy své venkovní kočce v zimních měsících více dopřávat a zařaďte také kočičí konzervy - a když konzervu před podáním mírně ohřejete, uděláte své kočce opravdu radost. A pravidelně také kontrolujte, že má přístup k čerstvé vodě.


Tip: Domácí kočky v zimě nepotřebují zvýšený přísun kalorií - naopak potřebují více motivovat ke hře a k pohybu.


Zjistěte, jak v zimě pečovat o domácí, polodomácí a venkovní kočky a přečtěte si našeho podrobného průvodce zimní péčí o kočky.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie