Nejčastější kočičí nemoci

detail ha hlavu mourovaté kočky

Znalost kočičích neduhů a jejich příčin je důležitou součástí správné péče o kočičí mazlíčky. Pojďte zjistit, jaké jsou nejčastější kočičí nemoci, jaké jsou jejich příčiny a jak jim můžete správnou péčí předcházet.

Jak poznat, že je kočka nemocná?


Kočky jsou experti na maskování nemoci. Když kočka ve volné přírodě projeví nemoc nebo slabost, stane se snadnou kořistí. A instinkt skrývat slabost zůstal i kočkám domácím. Proto bývá těžké odhalit nemoc u kočky hned v počátku. 


Věnujte pozornost i drobným změnám chování a nikdy neignorujte zjevné příznaky nemoci a obraťte se na svého veterináře.

Naléhavé stavy kočky


Okamžitě se vydejte k veterináři, pokud vaši kočku postihne či trápí:

  • úraz
  • obtížné dýchání
  • kolaps, záchvat
  • nerovnováha, kroužení dokola či neschopnost chůze
  • krvácení
  • bolest (projevuje se hlasitým a nadměrným voláním a agresí při dotyku)
  • teplota vyšší než 40 a nižší než 37 stupňů
  • otrava

Běžné nemoci u koček


Vnitřní parazitózy koček


Obzvláště venkovní kočky se vnitřním parazitům nevyhnou - u koček jsou nejčastější škrkavky. Proto je důležité pravidelné odčervování. Pokud vaše kočka neprospívá, hubne, má zhoršenou kvalitu srsti a trápí ji poruchy trávení, pravděpodobně ji trápí vnitřní parazité. Obraťte se na veterináře - řešení je snadné a efektivní.

Vnější parazitózy koček


Blechy, klíšťata, svrab, všenky a další vnější parazité mohou vaší kočce znepříjemnit život. Zatímco některé vnější parazity snadno spatříte okem, jiné ne. Sledujte proto příznaky jako je například - nadměrné olizování, drbání, okusování, neklid a zhoršená kvalita srsti. Pokud objevíte v kočičím kožíšku blechy, snadno si s nimi poradíte s pomocí kočičích antiparazitik, ale pokud jde o všenky či svrab, požádejte o pomoc svého veterináře.


Kočičí rýma


Zhoršené dýchání, výtok z nosu, který může být až pokrytý krustami, zánět spojivek a výtok z očí, oteklá víčka - to jsou příznaky kočičí rýmy. Jedná se o infekční onemocnění, které mohou způsobovat viry i bakterie. Obraťte se na svého veterináře a dbejte na ošetření dýchacích cest a dostatečný příjem vody a krmiva.

Průjem a zvracení u kočky


Pokud vaše kočka z neznámého důvodu zvrací a nebo má průjem, na vině může být řada obtíží - od zánětu žaludku či střev, přes parazitózy až po cukrovku či infekci. Sledujte chování své kočky - pokud se jedná o ojedinělou událost, pravděpodobně se není čeho obávat, ale pokud kočka zvrací nebo má průjem opakovaně, spěchejte k veterináři.

Selhání ledvin a onemocnění močových cest koček


Nejčastějším urologickým problémem u koček je onemocnění dolních cest močových. Projevuje se častým močením v krátkých intervalech, naříkáním při močení a vyhledávání netypických míst pro vykonání potřeby. Příčinou mohou být anatomické abnormality, infekce, poranění či nádorové onemocnění. Nejčastější příčinou bývá zánět močového měchýře neznámého původu. Léčbu vám doporučí veterinář, ale jako doprovodné opatření bývá speciální dieta s nízkým obsahem hořčíku, vápníku a fosforu, která zamezuje tvorbě krystalů v moči. 

Tip: Diety určené k léčbě a prevenci těchto potíží jsou plnohodnotným krmivem, takže jimi kočky bez problémů mohou být krmeny celý život. 

Častou diagnózou starších koček bývá selhání ledvin, kdy se jednoduše řečeno vyčerpá funkční tkáň ledvin, které přestávají plnit svou funkci. Příznaky, které můžete pozorovat, souvisí s funkcemi, které poškozené ledviny přestávají plnit - nadměrné pití a močení, zvracení, průjem, nechutenství, hubnutí, zhoršená kvalita srsti a zvýšené slinění. Základem léčby je speciální dieta se sníženým obsahem bílkovin. 

Kočičí cukrovka


Kočičí cukrovka může postihnout jedince jakéhokoliv věku a plemene, ale je jasné, že obézní kočky a kočky s nedostatkem pohybu jsou k cukrovce náchylnější. Nejčastějšími příznaky je nadměrné pití a s tím spojené i nadměrné močení, zvýšený hlad, zvětšení jater, hubnutí, slabost, časté infekce močového měchýře, kožní onemocnění a zvracení. Léčba inzulinem je doprovázena speciální dietou a nutným snížením váhy, které pomáhá cukrovku regulovat.

Jak podpořit zdravý a dlouhý život své kočky?


Základem je samozřejmě vyvážená a kvalitní kočičí strava, kterou můžete obohatit o vitamíny a doplňky stravy pro kočky. Můžete tak podpořit její celkovou vitalitu a obtížím tak předcházet. Důležitý je také dostatek pohybu a udržování zdravé hmotnosti. Aby byla vaše kočka dlouho vitální, je důležitá také mentální stimulace a pečlivá péče o celé tělo vaší kočky. Přečtěte si, jak správně pečovat o kočku a jak se o kočku starat v různých fázích života.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie