Kočičí život: Jak se starat o kočku v různých fázích života?

2 kočky leží na sobě v pelíšku

Na rozdíl od pejsků, u kterých rozeznáváme tři životní fáze, jich kočky mají hned šest. A v každé životní fázi jsou náchylné k jiným zdravotním obtížím a vyžadují trochu jinou péči. Pojďte s námi zjistit, jaké životní fáze kočka má a jak jí zajistit tu nejlepší možnou péči.

Péče o kotě (od narození do 6 měsíců)


Když si pořídíte koťátko, vaše první kroky by měly vést na veterinu - důkladná zdravotní prohlídka může odhalit případné vrozené vady. Kromě prohlídky je třeba s odborníkem probrat také:

V kotěcím věku je důležitá socializace a výchova. Koťátko zvykejte na chod vaší domácnosti a lidi, se kterými může přijít do styku. Zásadní téma bude také kočičí hygiena. Přečtěte si, jak naučit kočku na kočičí záchod a jak správně pečovat o kočku - na manipulaci s tlapkami, čištění očí a další úkony by si měla kočka zvykat už od kotěcího věku. 


Tip: Přečtěte si, co všechno je potřeba pro koťátko zařídit a zajistit, když si pořídíte kotě.

Péče o mladou kočku (7 měsíců až 2 roky)


V tomto období kočky dospívají, proto je důležité pokračovat v socializaci a řádné výchově. Přečtěte si, jak vychovat kočku a naučit ji povely a výchovu nevzdávejte, pokud vaše kočka vykazuje nežádoucí chování. Kočka už by měla být zvyklá na pravidelnou hygienickou péči o zuby, uši a oči a spolehlivě používat kočičí toaletu. Mladé kočky nejčastěji postihují infekční choroby, proto dbejte na pravidelná očkování a sledujte prostředí, ve kterém se pohybuje.

Tip: Pokud jste svou kočku nechali kastrovat, přejděte na granule pro kastrované kočky - po kastraci mívají kočky tendenci přibírat na váze. 

Péče o dospělou kočku (3 až 6 let)


Většina venku se pohybujících koček se v tomto věku aktivně věnuje lovu, proto je důležité dbát na pravidelné očkování a odčervování. V dospělosti se kočky nejčastěji potýkají s dentálními problémy, proto je důležité o ně pravidelně pečovat a v případě potíží se obrátit na veterináře. Mezi další obtíže typické pro dospělé kočky patří obezita a střevní potíže - dbejte tedy na vyváženou stravu a dostatek pohybu. Můžete také začít podávat doplňky stravy pro kočky, které při řadě obtíží ulevují a navíc působí jako jejich prevence. 

Péče o zralou kočku (7 až 10 let)


I když jsou kočky v tomto věku stále hravé a vypadají mladě, je třeba počítat se zvýšeným rizikem těchto obtíží - obezita, cukrovka, onemocnění ledvin, vyšší krevní tlak, hypertyreóza. Proto si všímejte kvality její srsti, sledujte váhu, chuť k jídlu i chování. Kočku čas od času zvažte a sledujte její konstituci. Pravidelné vážení, sledování konstituce a kvalitní strava jsou pro pohodový život zralé kočky nezbytností.

Péče o starou kočku (11 až 14 let)


Staré kočky mohou být stále velmi aktivní, ale můžete si všimnout zvýšené spavosti a útlumu aktivity a snížené chuti k jídlu. Se stářím se mohou s vyšší pravděpodobností projevit následující zdravotní potíže - nadměrná aktivita štítné žlázy, vysoký krevní tlak, artritida, onemocnění ledvin či cukrovka. Stará kočka bude možná potřebovat větší pomoc s péčí o svůj zevnějšek - s péčí o srst a drápky. Doplňky stravy by měly být samozřejmostí.

Péče o velmi starou kočku (15 let +)


V takto vysokém věku se může u kočky začít projevovat hned několik zdravotních problémů najednou. Kromě toho se může začít projevovat kočičí stařecká demence - zmatenost, bezcílné bloudění či časté mňoukání. Přestože to ke stáří patří, většinu z nich můžete aktivně řešit a zpříjemnit tak své staré kočce život. Změny u své staré kočky tedy nepřehlížejte, obraťte se na svého veterináře, společně jí tak můžete zajistit pohodové stáří.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie