Nejčastější psí nemoci

buldoček leží na dece v obýváku

Víte, jak poznat, že je váš miláček nemocný? Jaké jsou nejčastější nemoci, které pejsky trápí? Zjistěte, jaké jsou jejich příčiny a jak jim lze předcházet.

Jak poznat, že je pes nemocný?


Nemoc u svého psa poznáte celkem snadno. Respektive - snadno poznáte, že s vaším psem není něco v pořádku. Nemocný pes mění své chování a zvyklosti. Mezi první příznaky patří:

  • malátnost
  • netečnost
  • podrážděnost
  • apatie
  • nechutenství


Příznaky nemoci u psa 


Horký čenich


Zdravý pes má čenich vlhký a studený a teplota psa se pohybuje mezi 37,5 a 39 °C. Pokud se teplota psa přehoupne přes 39,5 °C, jeho čenich začne být horký a suchý. V případě vyšší horečky až rozpraskaný. Tak jako tak kontaktujte svého veterináře a pejska pozorujte, zda si nevšimnete dalších příznaků.

Tip: Horečka doprovázená kašlem a zahleněním je projevem nachlazení. I pejsci se mohou snadno nachladit, ale pokud jejich nachlazení nebudete řešit, může přejít až v zápal plic. Proto s nachlazeným psem vyhledejte veterináře.

Nechutenství, zvracení, průjem, zácpa, zvracení


Pokud váš parťák opakovaně odmítá jídlo nebo trápí žaludeční či střevní obtíže, ihned vyrazte na veterinu. V případě mírných obtíží, u kterých znáte příčinu (například víte, že pejsek zbaštil něco zkaženého), můžete zkusit podat živočišné uhlí.

Zrychlený dech


Zrychlené dýchání (případně doprovázené sípáním či dušností) bez předchozí fyzické aktivity může být příznakem zdravotních potíží. Nejčastěji se jedná o nachlazení, ale zrychlený dech může souviset i s otočeným žaludkem, což je závažný stav, který ohrožuje život zvířete. Proto důkladně pejska pozorujte a poraďte se s veterinářem.

Oči - výtok či zákal


Výtok z očí může být příznakem zánětu spojivek, a tak výtok z očí rozhodně nepřecházejte bez konzultace s veterinářem. Další příznaky, že váš pes není v pořádku, mohou být - zakalené oči, změna barvy oční sliznice.

Nezvyklé vypadávání chlupů


Pravidelné línání je u pejska samozřejmě v pořádku. Pokud ale váš pes líná výrazně více než obvykle, nebo pozorujete nadměrné vypadávání chlupů pouze na některých místech, může se jednat o problém s parazity nebo o kožní nemoc. 


Nejčastější nemoci psů


Artróza a jiná onemocnění kloubů u psů


U starších pejsků můžete pozorovat pomalejší chůzi, potíže při zdolávání překážek a schodů a celkově zhoršenou hybnost. Artróza je častou nemocí starších psů, kterou bude veterinář řešit kloubní výživou a pravidelným podáváním léků na bolest. 


Tip: Pejskovi podávejte psí doplňky stravy, které podpoří zdraví jeho kloubů ještě dříve, než obtíže nastanou - pomáhají nejen ulevit, ale především problémům s klouby předcházet. Přečtěte si, jak se s artrózou vypořádal Akiňák Fido.

Zánět análních žlázek psa


Nutkavé škrábání a okusování oblasti okolo konečníku může být příznakem, že vašeho psa trápí zánět análních žlázek. Jde o poměrně častý problém, který má snadné řešení. Veterinář žlázky vyčistí, ale s návštěvou veteriny neotálejte, aby nedošlo ke zhoršení zanícení.

Otočení žaludku


Zvětšené břicho, zrychlený dech a dávení mohou signalizovat otočení žaludku. Jedná se o závažný problém, který může být pro pejska i smrtelný, proto s pejskem okamžitě zamiřte na veterinu nebo psí pohotovost.

Blechy, červi a jiní paraziti


Blechy objevíte v psím kožichu poměrně snadno a stejně snadné je i řešení - vyčistěte pelíšek a všechny povrchy a pořiďte vhodná antiparazitika

Vnitřní parazity můžete odhalit ve stolici psa. Mezi příznaky napadení vnitřními parazity patří ubývání na váze, průjmy, neklid či další zažívací potíže. Pokud jde o vnitřní parazity jako jsou škrkavky či třeba tasemnice, klíčová je prevence - tedy pravidelné odčervování. To se provádí dvakrát za rok. V případě napadení parazity je pak důležité nasadit okamžitou léčbu.

Zánět hltanu a hrtanu u psa 


Kašel, zahlenění a zvýšená teplota jsou nejčastějším projevem zánětu hltanu a hrtanu u psa. Většinou jde o běžné nachlazení, ale jak jsme psali výše - veterinu nevynechte, ať se nachlazení nevyvine v zápal plic.

Zubní kámen a parodontitida u psů


Zápach z tlamy, potíže se žvýkáním, slintání, zarudnutí dásní a samozřejmě zažloutlý až nahnědlý povlak na zubech jsou známky začínajícího problému. Ten může následně způsobit zánět dásní a v pokročilém stádiu i vypadávání zubů. Klíčem je samozřejmě prevence - pravidelné odstraňování zubního kamene domácím čištěním zubů a v pokročilém stádiu pak ultrazvukem v ordinaci veteriny. 


Ať už u svého pejska vypozorujete jakoukoliv změnu, raději se vždy obraťte na svého veterináře a nezapomeňte, že většině běžných obtíží lze předcházet správnou péčí a prevencí. Přečtěte si, jak o pejska správně pečovat od uší až po tlapky a informujte se, jak podpořit imunitu orgány psa pomocí doplňků stravy.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie