Péče o králíka: Výživa a zdraví

zakrslý králík ve skořicové barvě

Společenský, věrný a čistotný - králíček je zkrátka ideálním domácím mazlíčkem do bytu. Při správné péči vás čeká až deset společných let. Jak o králíčka pečovat, aby byl zdravý a spokojený?

Zdraví začíná v bříšku


Prvním krokem péče o jakékoliv zvíře je správně zvolená strava. Čím krmit domácího králíčka?

  • Základem králičí stravy je seno. Seno by měl mít králík neustále k dispozici - přispívá ke správnému obrušování zubů, a tak by se mělo dávat už malým králíčatům, aby se u nich vyvinula správná mechanika žvýkání a předešlo se tak pozdějším problémům s přerůstáním stoliček. 
  • Důležitou složkou je také čerstvá tráva. Ta by měla být vždy čerstvá suchá. Mokrá tráva králíka nadýmá a může i uhynout.
  • Stravu je třeba občas zpestřit lupením a čerstvou zeleninou - pampeliškové listy, salát, okurka či mrkev jsou ideální. Nepodávejte ale nadýmavou zeleninu jako květák, brokolici či kapustu.
  • Sáhnout můžete také po nejrůznějších granulích pro králíky, ale vždy vybírejte jen ty určené králíkům a vyhněte se granulím, jejichž základ tvoří obilí (králíček by vám pak zbytečně tloustnul).
  • Občas můžete králíčkovi nabídnout také ovoce. Vyhněte se ale exotickým druhům a zvolte raději hrušku nebo jablko.
  • Na okus pak ocení větvičky ovocných stromů.
  • A nezapomeňte na dostatečný přísun vody - v misce nebo v pítku podle toho, co vašemu parťákovi vyhovuje více.


Čím králíčka nekrmit? Rozhodně mu nedávejte pečivo, starý chleba nebo zbytky jídel.

Na co si dát ještě pozor?


Pokud váš králík přestane přijímat potravu, co nejdříve kontaktujte svého veterináře - už jeden den hladovění je u králíka velký problém

Se správným krmením také souvisí kvalita trusu:

  • Trus by měl mít pevnou konzistenci a tvar malých kuliček.
  • Pokud králík dostane průjem, návštěvu veterináře neodkládejte. 
  • Pokud ale ráno najdete v kleci pár měkkých bobečků, nelekejte se, je to zcela normální. Králíci totiž mají 2 druhy trusu - denní a noční. Noční dokonce požírají, protože je pro ně zdrojem vitamínu B a K a dalších důležitých živin.


Zdraví zakrslých králíčků


Zakrslí králíčci bývají náchylnější k nejrůznějším nemocem, a tak je potřeba pravidelně navštěvovat veterináře a nevynechat žádné očkování. Pravidelně by měl být váš králíček očkován proti moru a myxomatóze, zvažte také očkování proti pasterelóze a pravidelné podávání přípravků proti kokcidióze (obzvlášť, pokud krmíte čerstvou trávou).

Králíčci jsou také citlivější na průvan a prudké změny teplot. Proto pro králičí klec vyberte místo se stabilní teplotou - mimo průvan a přímé slunce.

Potřebují aktivitu a socializaci - zavření v kleci budou nešťastní, proto je potřeba je pravidelně pouštět ven, dopřát jim dostatek pohybu a společnosti. Hlazení, drbání, komunikace - to je jejich!

Péče o srst a drápky králíka


Pokud chcete, aby měl váš králíček hezkou a hebkou srst, vyčesávání by mělo být součástí pravidelné péče. Každý den ho prohlédněte, zda nemá zacuchanou, slepenou a špinavou srst. Zejména místa kolem očí, nozder (výtok z nozder či očí může být příznakem počínajících problémů), análního otvoru a pohlavních orgánů by měla být čistá a suchá. Králík je čistotné zvíře a péči o srst věnuje hodně času. 

Pravidelně kontrolujte také králičí tlapky, které by měly být hustě porostlé srstí - pokud objevíte holá místečka, především v oblasti kloubů, jedná se o počínající otlaky. Některým králíčkům je také nutné občas zastřihnout drápky. Správně zastřižený drápek by měl přesahovat drápové lůžko o cca 2-3 mm.

Teď už víte vše, co k péči o svého králíčka potřebujete. Pokud chcete číst dál, mrkněte na další zajímavosti o chovu králíčků.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie