Psí život: Jak se starat o pejska v různých fázích života?

2 různě staří psi mají hlavy u sebe a mazlí se

Pejsci v různých fázích života potřebují trochu jinou péči. Víte, co sledovat u štěněte, jak na prevenci u dospělého psa a jak dopřát pohodlný život svému psímu seniorovi? Pojďte to zjistit.

Různá stádia života psa 


Věděli jste, že se životní stádia u různých psů liší? Věk, kdy se ze štěněte stává dospělý nebo seniorní pes, závisí na jeho velikosti. Souvislost mezi velikostí psa a načasování jeho životních stádií vám pomůže plánovat individuální zdravotní péči i prevenci. Zatímco velcí psi dospívají později a do seniorního věku vstupují dříve, menší psi dospívají dříve a jako seniory je lze označit později než velké psy.

Pozor: Každý pes je jiný - kategorie velikosti psů nám sice pomáhají udělat si obecnou představu, konkrétní potřeby vašeho psa mohou záviset na jeho zdravotním stavu či specifických rysech plemene.

Péče o štěně

  • Malá plemena - méně než 7 měsíců
  • Střední plemena - do 7 až 12 měsíců
  • Velká plemena - do 12 měsíců

Štěněcí období je zásadní pro vývoj chování psa a jeho socializaci. U štěňat můžete mnohem snadněji korigovat chování než u dospělých či starších psů. Proto dbejte na důslednou výchovu a výcvik - na trénování základních psích povelů není nikdy moc brzy. A také pejska řádně socializujte - s lidmi i ostatními zvířaty. 


Je také dobré začít pejska zvykat na čištění uší a zubů či manipulaci s tlapkami. Vytvořte si tedy pravidelnou hygienickou rutinu, díky které bude péče o vašeho parťáka v dospělosti mnohem snadnější.


Tip: Přečtěte si, co je potřeba udělat a zařídit, když si pořídíte štěně.


Důležitá je také vhodná strava. Pamlsky, granule i konzervy vybírejte výhradně ze štěněcích variant. Zajistíte tak svému miláčkovi správný přísun všech živin, které potřebuje pro svůj zdravý růst. Přečtěte si, jak psa správně krmit.


Co ještě probrat s veterinářem?

  • ochranu proti parazitům
  • pohlavní dospělost 
  • vakcinaci

Péče o dospělého psa

  • Malá plemena - 7 měsíců - 11 let
  • Střední plemena - 12 měsíců - 8 let
  • Velká plemena - 12 měsíců - 6 let

V dospělosti je třeba pokračovat ve výcviku i socializaci, dopřávat pejskovi dostatek pohybu a aktivit. Přečtěte si našich 5 tipů, jak udržet psa zdravého a šťastného.


Dbejte na vyváženou stravu vhodnou pro potřeby právě vašeho pejska. Granule vybírejte dle jeho velikosti a nezapomeňte sledovat kalorické hodnoty - pro kastrované pejsky a pejsky se sníženou aktivitou jsou vhodné nízkokalorické granule a psí sportovci naopak potřebují větší dávku kalorií. Sledujte tělesnou hmotnost svého psa.


V dospělosti už by měl být váš pejsek zvyklý na pravidelnou hygienu a péči o tělo. Obzvláště dbejte na péči o zuby. Přečtěte si, jak o pejska pečovat od uší až po tlapky.


V dospělosti je také vhodné předcházet neduhům, které by pejska mohly ve stáří potkat. Zde tedy přicházejí na řadu doplňky stravy a vitamíny pro psy. Kloubní výživa, podpora imunity či metabolismu, ale také lososový olej pro zdravou kůži a srst by se měly v misce vašeho dospělého parťáka objevovat pravidelně. 

Kloubní výživa, jako třeba geloren pro psy, podpora imunity či metabolismu, ale také lososový olej pro zdravou kůži a srst by se měly v misce vašeho dospělého parťáka objevovat pravidelně.


Péče o psího seniora

  • Malá plemena - 11+ let
  • Střední plemena - 8+ let
  • Velká plemena - 6+ let

Ve stáří mívají pejskové nižší potřebu aktivity a pohybu, ale to neznamená, že nepotřebují podněty. Namísto dlouhých procházek mu můžete připravit různé enrichment čmuchací aktivity nebo jinou zábavu. Nemusíte ani přestat s výcvikem - i starší pejsci si trénink užijí rádi. Jen je potřeba zmírnit intenzitu.

Přejděte na krmivo pro starší psy se sníženou kalorickou hodnotou a pokud jste to dosud neudělali, začněte pejskovi podávat vitamíny a doplňky stravy, které podpoří jeho zdraví a vitalitu. Kromě toho, že ulevují při akutních potížích jim navíc pomáhají i předcházet. Tak nečekejte, až vašeho staršího parťáka začne něco opravdu trápit.

Pravidelně navštěvujte veterináře (cca jednou za 5 měsíců), abyste mohli včas odhalit jakékoliv obtíže. Na škodu nejsou ani pravidelné laboratorní testy, díky kterým podchytíte všechno včas a zajistíte svému miláčkovi pohodové stáří.

Přečtěte si více o tom, jak se starat o psího seniora.

Sdílet na:

Nechcete přijít o žádné novinky?

Kategorie